Klas-løfgren

Fagansvarlig Klas Løfgren

Det er slett ikke bare sport som teller for Klas Løfgren. Han legger seg ikke ned og gråter hvis favorittlaget Arsenal skulle tape en kamp, og han har for lengst innsett at Norge er bedre enn Sverige i vinteridrett. Det finnes viktigere ting i livet. Jobben som fagansvarlig for arbeidsvarsling hos Veflen AS, for eksempel. Og kjæresten i Odalen.

-Det er mange her som er mye mer sportsidioter enn meg. Men jeg liker å følge med. Det var jättekul med stafettseieren til de svenske skiskytterdamene. Og Jonna Sundling. Hun er jo fantastisk. Men alle vet jo at når vinteren kommer, så er det Norge som vinner. Men snart er det vår og sommer, og da begynner jo fotballen og de andre idrettene der vi er mye bedre enn dere, ler den sympatiske svensken.

Lidenskapelig golfspiller

Klas Løfgren ble født i den svenske skimetropolen Falun for noen titalls år siden, men før den lille gutten rakk å utvikle noen særlige skiferdigheter flyttet familien til Tanum på vestkysten. Der vokste lille Klas opp, og utviklet etter hvert en stor interesse for golf. Den har han tatt med seg gjennom livet. Han er fremdeles en lidenskapelig «golfare».

-Jeg er fortsatt medlem i Mjölkeröd golfklubb, og spiller så ofte jeg kan. Gjerne på Kongsvinger, det synes jeg er en flott bane. Miklagard, også. I mai skal jeg til Irland en uke for å spille på forskjellige baner sammen med kollega Morgan Karlsson. Det gleder jeg meg veldig til. De beste golfbanene i verden ligger på de britiske øyene.

Unge Løfgren fikk med seg videregående skole i Strømstad, men etter det ble det så som så med utdanning.

-Jeg har ingen stor og stolt yrkesutdanning, nei. I stedet jobbet jeg med masse rart i ungdomstiden. Jeg arbeidet blant annet noen sesonger på et fiskemottak på Træna på Helgelandskysten. Det er et lite og idyllisk småsamfunn litt sånn utenfor resten av verden. Veldig hardt arbeid, men nesten som en liten ferie, likevel.

Fagansvarlig for arbeidsvarsling

I dag tilbringer Klas Løfgren mer tid på kontoret enn ute på anleggsplassene, og snakker mer med byråkrater og kontorfolk enn med anleggsarbeidere. De siste fire, fem årene har han nemlig jobbet som fagansvarlig for arbeidsvarsling for Veflen AS.

Han ler litt når vi lurer på hva i all verden det er for stillingsbetegnelse.

-Det kan være farlig ute på anleggene, såklart. Særlig i byene og tettbebygde strøk der det er mye trafikk. Jobben min er å prøve å få anleggsplassen som sikker som mulig. Jo flere som går, sykler eller kjører i nærheten av der vi arbeider, jo større er risikoen. Det er jeg som skal sørge for midlertidig skilting, å få stengt veier når det er nødvendig og slike ting, sier Løfgren, som var anleggsleder noen år før han fikk den jobben han har nå.

-Hvor lenge? Nja, 11, 12 år, kanskje. Du vet, det blir «lite svårt å komme ihåg eksakt» når en kommer litt opp i årene. Men jeg begynte i alle fall rundt årtusenskiftet her hos Veflen. Først som som anleggsarbeider og kabeltrekker, og senere som anleggsleder, sier mannen, som i likhet med sin gamle kamerat og kollega Morgan Karlsson jobbet i kabel-TV-selskapet som Veflen var deleier i på slutten av 90-tallet.

-Det er veldig bra å jobbe her hos Veflen. Veldig generøs og trivelig ledelse, og massevis av trivelige folk. Vi har blitt en god del større i løpet av de årene jeg har vært her, og det er moro å være med på en slik vekst, selv om det kan være ordentlig hektisk til tider.

Trives i Norge

Klas Løfgren trives veldig godt på alle måter i Norge, men selv ikke kjæresten i Odalen kan lokke han til å gjøre nordmann av seg. Han har fremdeles leiligheten i Strømstad, som han kjøpte for noen år siden, og selv om pandemien har gjort at han ikke har fått vært så mye i vestkystparadiset som han ellers hadde ønsket, har han ingen planer om å flytte til Norge. Han er svensk, og det kommer han alltid til å være, som han sier.

-Bortsett fra nå, under pandemien, er det ingen som tenker på den grensen. Vi er jo som ett land, uansett.

Men det gjelder altså ikke når det er snakk om landskamper eller andre idrettsarrangementer?

– Nej, självklart inte, sier mannen, som liker å se på både golf og tennis, og som synes det er stas med Victor Hovland og Christian Ruud.

-Det er moro at dere får fram store verdensstjerner i idretter der dere egentlig er u-land.

Han liker å se på hockey, også, Leksand IF er favorittlaget, men synes OL ble tråkig siden NHL-stjernene ikke kunne delta, og har heiet på Arsenal siden han var guttunge.

-Da jeg var fem, seks år gammel gikk det en serie på TV hjemme i Sverige som het Superstars. Der var det en episode om Malcolm McDonald. Han ble den store helten for meg, og siden han spilte for Arsenal, ble det favorittlaget mitt.

Del dette innlegget