Bildet viser Jin Roger Åsen

Fotballgal grunnarbeider med stor latter

Du hører det når Jim Roger Åsen er i nærheten. Latteren hans er nemlig berømt over store deler av det sentrale østlandsområdet. Det vil si alle steder der grunnarbeideren har gravd grøfter for Veflen AS de siste årene. Men når det gjelder fotball, er det en annen sak. Det vært mindre å le av og juble over for den ihuga Liverpool-supporteren denne sesongen.

-Det har vel ikke vært så gærent, heller. 7-0 over United, det er vel ikke så verst. Jeg er ikke helt fotballidiot, men jeg synes det er kjempemoro når vi vinner. Det går an å håpe at det blir litt flere seire til neste år, ler den sympatiske 43-åringen som har vært Liverpool-fan så lenge han kan huske.

Nesten tur til Liverpool

Når han har tid og anledning får han med seg de kampene han kan. Men det er i stua hjemme på Sander.  Det er nemlig ikke gratis å dra på fotballtur til Liverpool, og en familiefar har andre ting å bruke pengene på.

-For en familie på fire blir det fort vekk både førti og femti tusen. Det er gøy å se på fotball, men så moro er det ikke.

Men for tre år siden var det like før drømmen gikk i boks, likevel. 28. mai 2020 fylte nemlig Jim Roger Åsen 40 år, og man mente at en tur til Beatles-byen og hjemmekamp mot Aston Villa måtte være en perfekt jubileumsgave.

-Alt var bestilt, betalt og klappet og klart. Så kom koronaen. Alt ble stengt og vi måtte fint holde oss hjemme. Om jeg så kampen på TV? Nei, det husker jeg ikke. Jeg er tross alt godt oppe i førtiårene, og da husker en ikke alt like klart lenger, sier grunnarbeider Åsen, og ler. Igjen.

Fotballfamilie

Han kom til verden i en annen by der fotballaget har rød trøye, nemlig Kongsvinger, men flyttet til Odalsgrenda Sander før han begynte på barneskolen. Siden den gang har det gått i grønt. Han var lilleputt da han første gang dro på den grønne røya til det lokale fotballaget, og han ga seg ikke før det ble snakk om førerkort, jenter og slike ting. Det har vært et par spede forsøk på comeback, men det har blitt med forsøkene. Nå er det i stedet laget til eldstegutten Timian det handler om. Der har den stolte far vært trener helt siden guttene begynte å spille fotball for syv, åtte år siden. Med to uavgjorte og ett tap har sesongstarten vært omtrent som den var for Liverpool, men far og trener Åsen tror fast på bedre tider.

-Vi har hatt en del skader nå i vår. Og voksesmerter. I den alderen kan jo guttene fort finne på å vokse 10 centimeter på et år.

Når han får tenkt seg om, er det bare fredag og lørdag som er fotballfri for Jim Roger Åsen. Også datteren Nicoline, som er født i 2013, spiller fotball, og selv om far ikke trener laget hennes, skal det mye til før han går glipp av en kamp.

-Jeg vil være til stede mens ungene vokser opp og få med meg alt jeg kan. Heller det enn å begynne å angre når det er for seint.

Bare Jim til vanlig

Han møtte kona Terese Tømterud Salem da han var 15 år gammel. De kjøpte hus sammen i 2003, noen få kilometer fra barndomshjemmet hans, og i 2006 giftet det unge paret seg. Kona er den eneste som kaller han Jim Roger.

-Og det er bare når hun er sint på meg. Når jeg ikke gjør som hun sier, ler han.

Ellers er han bare Jim. Menn som gikk mekanisk og plate og sveis på videregående, og som ikke har hatt bruk for noen av linjene. Han som har noe så sjeldent som et fagbrev i hjulutrustning fordi han jobbet med bildekk på Disenå i 20 år, og som begynte hos Veflen AS fordi han ønsket seg mer variasjon i arbeidsdagene. Det har han fått.

-I vinter har jeg vært en del på verkstedet her på Slobrua, og hjulpet til med litt skruing og slike ting. Ellers er jeg rundt omkring på anleggsplassene. Jeg er litt sånn potet som kan brukes til det som passer. Det har vært mye fiber, kabler og slike ting, men jeg har også vært en del på byggeplasser. Det er fint og variert arbeid her hos Veflen. En knallbra arbeidsplass. Masse fine folk over alt. Mange av dem har jeg kjent i mange år. Vi er kompiser fra barndommen og ungdomstiden, og vi har det fint her hos Veflen. Det kunne ikke vært bedre, sier grunnarbeideren, som ifølge lagkameratene også er en viktig spiller på bedriftslaget til Veflen.

-Det er artig å spille litt fotball igjen. Vi vant en innendørsturnering på Lillehammer i vinter, og det er jo moro. Hvem vi spilte mot? Nei, det husker jeg ikke. Som sagt så er jeg godt oppe i førtiåra, og da er det ikke slike ting en går rundt og husker på.

Ikke plass til bilen i garasjen

Fotball er ingen fritidsaktivitet for en som i hvert fall er halvveis fotballidiot, det medgir han, og Jim Roger Åsen ler høyt og lenge når vi lurer på hva han ellers bruker fritiden til.

-Det er jo ikke noe tid igjen!

Det er plen som skal klippes, snø som skal måkes, en veranda som må fikses på, et eller annet er det bestandig, og det liker han godt. En gammel traktor, som trenger pleie og omsorg fra tid til annen. En båt, som er på Storsjøen i ny og ne, men ellers er mest å finne på Glomma, og en firehjuling, som er «skikkelig artig å kjøre». Fritidsproblemer? Bare glem det!

-Jeg får ikke plass til bilen i garasjen, for å si det på den måten.

Del dette innlegget