Bildet viser Harald Hvithammer

Gravemaskinveteranen Harald Hvithammer

Rifla er en gammel og ærverdig Krag Jørgensen, som nok har skutt både det ene og andre gjennom årenes løp. Men det er ikke dette våpenet Harald Hvithammer bærer med seg de to oktoberukene han jakter elg i skogene i Nord-Odal. Ammunisjonen er nemlig ikke kraftig nok, ifølge veteranen, som har kjørt gravemaskin for Veflen Entreprenør AS siden 1978.

-Det er ikke lov å bruke dette våpenet på elgjakt lenger. Men for meg har det stor samleverdi, sier mannen som uten å nøle setter av et par av årets ferieuker på høstens store høydepunkt.

-Jeg er født og oppvokst med elgjakta. Det var en helt nødvendig matauke for oss på den tiden.

Bor i Austvatn

Det er bare noen idylliske kilometer langs østsiden av naturperlen Storsjøen fra hovedkontoret til Veflen Entreprenør AS på Slobrua i Sør-Odal til småbruket på Austvatn i den andre Odalskommunen, som Harald Hvithammer overtok i 1993. Og pendlerveien går forbi barndomshjemmet på Slåstad. Der vokste unge Harald opp som den midterste av tre brødre.

Skulle egentlig bli verktøymaker

I 43 år har Harald Hvithammer «fartet rundt omkring på Østlandet», som han sier med gravemaskinene til Veflen. Han har kjørt det meste av de maskinene som entreprenøren har hatt i tjeneste. I lange perioder har han ukependlet til Oslo, og han har også adskillige døgn på brakkebyen i hovedstaden.

Han har mer erfaring bak spakene på en gravemaskin enn de aller fleste, men det lå slett ikke i kortene at det var maskinfører den unge Harald skulle bli.

-Det var egentlig helt tilfeldig. Jeg var 18 år og hadde tatt første del av verktøymakerutdanningen. Men jeg har aldri angret på at jeg takket ja til å begynne hos Veflen.

 

Del dette innlegget