Kristian B. Rustad

Kristian Boisen Rustad – Den reiseglade lederen for vass og dass

Han drømmer om en Porsche 911 eller en eller annen god, gammel bil av veteranårgang. Men til daglig kjører Kristian Boisen Rustad rundt i en helelektrisk bil, og er prosjektleder for vann og avløp hos Veflen Entreprenør AS. «Vass og dass», som det heter på fagspråket.

-Det er lov å drømme, er det ikke? Det blir sikkert ikke noe av, for kona setter nok ned foten når det kommer til stykket. Men dette er guttedrømmen for meg, jeg har alltid hatt en forkjærlighet for gamle, klassiske biler, sier prosjektleder Rustad.

Ringen er sluttet

Det er en lang og innholdsrik vei fra oppveksten på Sander i Odalen til han nå er tilbake i sin gamle hjemkommune. De 20 årene i «utlendighet» brukte han til befalsutdanning i Forsvaret, sivilingeniørutdanning på universitetet på Ås, studier i Melbourne, Australia og et år på arbeidsutveksling i Tanzania. Han jobbet i tre år i vann- og avløpsetaten i Oslo kommune og 11 år som konsulent i Asplan Viak før han kom tilbake til Odalen og Veflen entreprenør i 2016.

– Det var litt slik at nå er ringen sluttet. Jeg hadde sommerjobb her hos Veflen i 10 år før jeg begynte i min første jobb i VAV i Oslo. Men arbeidsoppgavene er litt annerledes nå enn de jeg hadde da jeg var sommervikar, sier prosjektlederen, som er glad for de 20 årene han hadde ute, og som slett ikke har lagt reisingen på hylla.

– Jeg måtte ta med sønnen min på fotballtur til Manchester for å gjøre United-supporter av han. Hans Otto, gjorde seriøse forsøk på å gjøre han til Liverpoolsupporter, så da var det ingen tid å miste. Neste tur blir snart med datteren.

– Kan også anbefale vinsykling. Sammen med gode studiekamerater har jeg vært på to sykkelturer med innlagt vinsmaking, en i Moseldalen og den andre i Donaudalføret i Østerrike. Mange små, koselige byer og massevis av god vin.

 

 

Tverrfaglig jobbing

Kristian Boisen Rustad har vært prosjektleder for vann- og avløp hos Veflen entreprenør AS siden 2016, men ansvarsområdet hans begrenser seg ikke til «vass og dass». Det er ikke alle prosjektene som krever spesialkompetansen til en med mastergrad i vann- og miljøteknikk fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås. Asfalt, grøntanlegg, fjernvarme, betong og kabler er nesten like store deler av arbeidsdagen til Boisen Rustad som rør, kummer og avløp.

– Det varierer fra prosjekt til prosjekt, og vi jobber mye tverrfaglig her hos Veflen og i våre større prosjekter. En får bidra der man kan, sier Kristian Boisen Rustad, som nå blant annet er i ferd med å avslutte det tre år lange prosjektet Nes strandhager, der innspillingen av neste års «Sommerhytta» er i full gang.

Veflen fullfører i disse dager grunn- og utomhusarbeider for ikke mindre enn 94 hytter i nabokommunen.

– Det er ganske artig. Vi driver med vann og avløp og gjør ferdig grunnarbeidet mens Finn Schjøll og de andre dommerne går rundt med TV-kameraene på slep.

Hagearbeid er rekreasjon

Familien har nå bosatt seg på Ullern, noen kilometer sør for kommunesenteret Skarnes, der familien bygget hus i 2013. Her nyter han en flott utsikt og fredelige omgivelser med hagearbeid som er rekreasjon for den travle prosjektlederen.

– Det kan være alt fra planting og luking til snekring. Det er godt å komme ut og lufte hode av og til, sier Boisen Rustad, som brukte den første koronasommeren til å anlegge svømmebasseng og utekjøkken i hagen.

– Vi måtte jo finne på noe siden vi ikke kunne reise noe sted. Vi ble ferdig med bassenget så vi rakk å ta det i bruk før sommeren var over, og nytt uteområde var på plass like før kulda kom. Årets sommer blir derfor planlagt tilbrakt på solsenga hjemme, med grilling og vedfyrt pizzasteking. Kanskje også høsting av egne dyrkede vindruer hvis vi har flaks.

– Kona er opprinnelig fra Øvre Årdal, og hun har nevnt noen ganger at det er litt for lite fjell i Odalen, men ellers trives familien veldig godt her, sier Kristian Boisen Bustad.

– Jeg måtte også lete frem fotballskoene igjen da jeg flyttet tilbake til Odalen. Det er mest for moro, fellesskapet og treningen, men jeg prøver så godt jeg kan å unngå kampene. Det er tre, fire år siden sist jeg spilte en kamp for Fjelltun.

Barna har arvet farens interesse for idrett. Datteren Emilie på ni år driver med både fotball, håndball og ski, mens sønnen Hans-Kristian på 12 er mest opptatt av fotball og ski.

– Det blir litt kjøring til og fra trening, stevner og kamper. Tre, fire ganger i uka. Minst.

Samspillsentreprise nytt Regjeringskvartal

Ifølge kollegene er Kristian Boisen Rustad faglig veldig dyktig, men også en blid og trivelig gutt, og prosjektlederen selv er full av godord om sin nye, gamle arbeidsgiver.

– Vi har det veldig fint og det skjer mye spennende her. Vi er et miljø med ulike typer mennesker, og det er berikende å dele kunnskap og erfaringer med kolleger fra forskjellige fagområder. Dette er et veldig bra sted å være med massevis av trivelige og flinke folk. Det er moro å gå på jobb, akkurat slik det skal være, mener prosjektleder Boisen Rustad, som nå er i full gang med et par nye, store og prestisjetunge prosjekter.

Veflen Entreprenør er nemlig nå involvert i to samspillsentrepriser, der den største er arbeidene med nytt Regjeringskvartal.

-Vi har fått jobben med utskifting av all infrastruktur i Utomhus entreprisen som underentreprenør til Steen & Lund, og vil derfor ta del i et av de mest spennende infrastrukturprosjektene i nyere tid. I denne samspillsentreprisen jobber byggherre Statsbygg, prosjekterende og utførende entreprenører sammen helt fra planleggingsfasen. Dette er en entrepriseform som ikke er veldig utbredt enda, men som skal sørge for en god prosjektgjennomføring, sier prosjektlederen, som lover å komme tilbake med mer informasjon om disse prosjektene senere.

Del dette innlegget