Bildet viser Lars Kristian Olberg

Lars Kristian Olberg – Den heltidsinnleide anleggsmaskinføreren

Lars Kristian Olberg er en driftig ung mann. Den dagen han fikk fagbrevet hentet han sin første gravemaskin. Fire år senere har han åtte ansatte, tre gravemaskiner og seks lastebiler. Samtlige er i nærmest kontinuerlig innleid tjeneste hos Veflen Entreprenør AS.

-Jeg har alltid likt å arbeide. Det var ikke så mye å finne på i oppveksten hjemme på gården. Vi hadde ikke noe internett eller slike ting på Tjaberg da jeg vokste opp. Så da var det bare å ta i et tak der det var behov for det, sier Lars Kristian Olberg, som i en alder av 25 år allerede har fått til mer enn de fleste av oss klarer i løpet av et helt liv.

Sommerferie på torsdag

Han ler mye og ofte. Ikke minst når vi lurer på hvor han tilbrakte sommerferien.

-En kan jo ikke ta ferie midt i sesongen, det går jo ikke. Nei, skal en ha ferie, må det bli om vinteren. Da er det ikke så travle tider i denne bransjen.

Hvor han pleier å dra i disse vinterferiene?

-Nei, skal jeg være ærlig, så har jeg ikke hatt skikkelig ferie siden 2017. Det skjer liksom noe hele tiden. Men jeg tok fri en torsdag i sommer. Da dro samboeren og jeg på en skikkelig Norgestur. Vi besøkte Geiranger og mange andre flotte steder.

3000 sekker ved

Han ble tidlig krøket, som det heter. Han kjørte traktor hjemme på gården på Tjaberg i Sør-Odal før han kunne gå, og drev stort med vedproduksjon før han ble tenåring.

-Jeg ønsket meg veldig en elektrisk vedkløyver til jul det året jeg gikk i femte klasse, og den fikk jeg. Da jeg var 14 år solgte jeg mer enn 3.000 sekker med ved på en sesong.

Det var en onkel i anleggsbransjen som mente at en lærlingeplass hos Veflen Entreprenør AS måtte være midt i blinken for unge Lars Kristian. Han fikk hjelp av søsteren til å sette opp en søknad. Lars Kristian har nemlig dysleksi, og trives langt bedre bak styrespakene på anleggsmaskiner enn på skolebenken. Lærlingeplassen fikk han.

-Det var i 2015, og jeg var kjempehappy. Det var to fine læreår hos Veflen, og det var aldri noen problemer med dysleksien. Det har faktisk aldri vært noe hinder i livet for meg. En må bare finne ut hva en er god på, og gjøre det beste ut av det man har, ler unge Lars Kristian Olberg.

Utpreget selvstendighetsgen

Lars Kristian Olberg skryter uhemmet av Veflen Entreprenør AS.

-Samholdet, kameratskapet, snille og behjelpelige, alle sammen. Du finner ikke et finere firma.

Men å bli ansatt, det ville han ikke.

-Jeg passer nok ikke til å være ansatt noe sted, ler han.

-Jeg har alltid drømt om å eie min egen maskin og å være min egen herre. Hans Otto og de andre på Veflen så nok selvstendighetsgenet mitt ganske tidlig, og har lagt forholdene til rette for meg hele veien. Jeg har vært innleid hele tiden siden jeg tok fagprøven, men i helgene tar jeg på meg andre oppdrag. Det er alltids noen som har behov for å få gravd et hull eller ei grøft. Det er mange som spør om jeg kan grave litt her og der, og det kan jeg jo.

Bygger opp huset igjen

Men livet har ikke bare gått på skinner for Lars Kristian Olberg. De har fremdeles ikke funnet ut hvorfor hovedhuset på morsgården brant ned til grunnen i vinter. Da hadde Lars Kristian brukt fire år på å restaurere gården på Kløfta, som han overtok formelt i 2019. Han vurderte for øvrig en stund å være bonde på fritiden, men fant fort ut at det ble for strevsomt å bruke nettene til å pløye og så.

-Det var far min som sa at måtte jeg velge. Han er en klok mann, som jeg har lært mye av. Jeg var kjei en periode etter den tragiske brannen, men jeg var på jobb dagen etter. Heldigvis ble ingen skadet i brannen, og i slutten av august begynte vi jobben med å bygge opp huset igjen.

Heller jobb enn fotball

Det er mange ting Lars Kristian Olberg ikke har hatt tid til. Ifølge venner og bekjente var han litt av et fotballtalent, men han hadde sjelden tid til å spille fotball. Han måtte jobbe.

-Jeg spilte sentral midtbane på juniorlaget til Sander. Det handlet mest om det sosiale. Kameratskapet på laget. Jeg liker å treffe folk, men etter hvert ble det sånn at jeg ikke rakk treningene for jeg måtte jobbe. Da ga jeg meg. Det føltes mer riktig å tjene penger, sier Lars Kristian Olberg, som ikke helt utelukker et aldri så lite comeback på fotballbanen.

-Jeg slenger meg med av og til på fotballaget til Fjelltun, men bare på kampene. Jeg har lyst til å være med på treningene også, men tiden strekker ikke til. Det er bare sånn det er.

Voldsom veteranbil

Det er ikke så ofte han får tid til å lufte veteranbilen sin, heller. Det er en 67-modell Chevrolet Camaro, som han kjøpte da han var 16 år gammel, og som ifølge den stolte eieren er i god bruksstand. Bilen er utstyrt med en voldsom V8´er på hele 8,2 liter og et sted rundt 500 hestekrefter.

-Den går fælt, men det blir med en og annen søndagstur i løpet av sommeren. Men det er en god investering. Mye bedre enn å sette pengene i banken. Som faren min sa da jeg lurte på om jeg skulle kjøpe bilen, denne bilen dobler seg i verdi i løpet av 10 år, det garanterer jeg. Og som jeg sa, faren min er en klok mann, sier Lars Kristian Olberg, som har en stor interesse for alt som går fort og durer.

Og siden han ikke har tid til å drive med motorsport selv, har han funnet et ungt, lokalt talent som han sponse.

-Det er dattera til mekaniker Jostein Christoffersen hos Veflen, Maren. Hun kjører NM i crosskart, og det er skikkelig gøy å følge med på.

Del dette innlegget