Bildet viser Mona Milde

Mona Milde: HMS-sjef, elgjeger og småbarnsmor

Hun prøver å tilbringe nesten like mye tid ute på anleggsplassene som på kontoret. Det passer HMS-sjef, elgjeger og småbarnsmor Mona Milde aldeles utmerket.

– Jeg vokste opp i skogen under fjellet ved havet i verdens vakreste natur. Det er da ikke så rart at jeg er glad i friluftsliv, forklarer Mona Milde på vakker og umiskjennelig helgelandsdialekt.

 

Passer på

Det er en temmelig kald vintermorgen. En av årets første, som stiller krav til både folk og fe. For ikke å si utstyr. Langt mørkt hår danser rundt en solid lue. Øyne like blå og skarpe som kuldegradene. Mona Milde smiler, og forteller at det har blitt litt oljesøl etter at en slange har sprunget lekk i kulda. Det er slikt som skjer, ingen katastrofe. Veflen har rutiner for slike ting. Hun er bare der for å passe på at alt går forskriftsmessig for seg og at alle vet hva de skal gjøre.

 

Gir bare ikke opp

Mona Milde er kjent blant kollegene for å ta i et tak når det trengs. Det blir nok likevel ikke så mange tunge løft og fysiske strabaser som da hun deltok i 71 grader nord for noen år siden. Der fikk hun til gjengjeld vist det hun mener er sin fremste egenskap: Stahet.

– Jeg er ikke i nærheten av å være like sterk som de andre og utholdenheten er bare midt på treet. Men jeg gir bare ikke opp, sa hun den gang til avisa Helgelendingen.

– Artig at dere fant det gamle oppslaget. Ellers så skal jeg si det at å være mor er ganske mye hardere enn å løpe litt rundt i skogen, smiler HMS-sjefen.

 

Ingeniør på plattform

Selv hevder Mona Milde at hun slett ikke er særlig praktisk anlagt. Tvert imot, hun er egentlig teoretiker, og skulle, hvis alt hadde gått som planlagt, jobbet med atomer og ørsmå partikler på et eller annet laboratorium. Det var bare en rekke tilfeldigheter som gjorde at hun i stedet havnet på en plattform i Nordsjøen. Borevæske-ingeniør på Brage-feltet. 14 dager på og 14 dager hjemme i leiligheten i Oslo.

 

Må se vann

Det er nå litt over to år siden Mona Milde byttet ut hav og saltvann med skog og Glomma. Hun har nemlig bosatt seg på Opakermoen, bare et kort steinkast fra landets lengste elv.

– Jeg må se vann. Det er riktignok ikke salt, men det var beste jeg kunne finne her oppe.

Når hun ikke er ute på en av anleggsplassene, er Mona Milde å finne på hovedkontoret til Veflen entreprenør på Skarnes. På døra og visittkortet står det HMS og KS leder, og med jobben følger også ansvaret for miljø og bærekraft. Ifølge kollegene har hun allerede forsøkt å snu opp ned på det meste, og hun har rykte på seg for å både være faglig meget dyktig og lidenskapelig opptatt av det hun driver med.

 

Elgjeger og alenemor

En av de tingene Mona Milde er lidenskapelig opptatt av, er miljøet. Så opptatt er hun, at hun lot seg overtale til å stille på Høyres liste til kommunestyrevalget i høst. Om hun ble valgt?

– Nei, er du gal, jeg var bare listefyll. Hvordan skulle jeg hatt tid til det? Jeg er alenemor til en femåring, nei det får da være grenser!

En annen av hennes store lidenskaper er jakt. Elgjakt, for å være presis, i hjemtraktene i Nordland. Den eneste gangen hun har meldt forfall, var da hun gikk høygravid. Men femåringen må foreløpig være hjemme.

– Jeg har sagt at han skal få bli med når han har lært seg å sitte stille!

Del dette innlegget