Pløyer fiber på Hedemarken

Slik ser det ut når vi pløyer fiber. (Skjermdump fra anleggsmaskinen.no) Foto: Jørn Søderholm

Magasinet Anleggsmaskinen var med oss da vi pløyde fiber i Stange i høst. Når vi bruker en slik plog, graver vi, legger rørene og fyller igjen i én og samme operasjon.

 

 

 

 

 

 

 

Det kan høres enkelt ut, men det er ikke fullt så enkelt som det høres ut som. Det kommer an på hvordan grunnforholdene er og om det ligger annen infrastruktur i bakken, sier anleggsleder Erik Haugen.

Med seg på dette oppdraget, som omfatter ca 46 000 meter pløying og 20 000 meter graving, har han blant annet hatt maskinfører Bjørn Vangen og grøftemann Bjørn Steinar Nordby.

Skjermdump fra anleggsmaskinen.no

Uvanlig i Norge, men mye brukt i Sverige

Det er Brunbjørn AS som er hovedentreprenør og oppdragsgiver når vi her pløyer ned trekkerør til fiber for Eidsiva Bredbånd. Metoden med å pløye ned rørene er mye brukt i Sverige, men mer uvanlig i Norge, sier prosjektleder Kjetil Hansen. Vi i Veflen Entreprenør AS er godt kjent med denne måten å legge trekkerør på da vi selv brukte plogmetoden for 20-30 år siden.

Kjetil Hansen, prosjektleder.

Er grunnforholdene bra er dette en metode som er effektiv. Da kan vi fort legge minimum 4-500 meter om dagen, og det er langt på en dag. Er det mye grov stein i grunnen gir det noen utfordringer, og det blir gående litt saktere. De største steinene må vi forsøke å få opp med forplogen. Disse steinene blir lagt unna når vi fyller igjen og må fjernes i etterkant.

Ny graveforskrift åpnet for bruk av plog

At slike oppdrag nå bestilles som pløying er et resultat av den nye graveforskriften. Denne åpner for pløying som metode og legging av infrastruktur i Statens vegvesens grunn. Vi tror derfor det blir flere av denne typen oppdrag fremover.

Kjøpte utstyret i Sverige

Metoden med å bruke plog var her beskrevet fra byggherrens side. Derfor reiste vi til Sverige og investerte i det nødvendige utstyret. Med diverse maskinmonterte ploger kan vi nå pløye 60-100 cm i dybden. Vi kjøpte samtidig en liten selvgående plog som vi kan bruke for innstrekk til boliger. Denne graver 40 cm dypt.

Du kan lese hele saken her – på anleggsmaskinen.no.

Del dette innlegget