Bildet viser Stefan Kristiansen

Stefan Kristiansen – Gravemaskinføreren som alltid ler

Lurer du på hvor verdens høyeste strikkhopp befinner seg? Det kan Stefan Kristiansen hos Veflen Entreprenør AS fortelle deg. Det ligger i Macau. Gravemaskinføreren har selvsagt hoppet der.

– Det var i hvert fall det høyeste da jeg hopper der. 233 meter. Nå har de visst bygget et som er enda høyere i sør i Kina et sted, men jeg har ingen planer om å dra dit. Neste gang jeg skal hoppe skal det være fra et fly. Jeg har ikke bestilt noe enda, men en må jo prøve det en gang, sier Stefan Kristiansen og ler godt.

Slapp OBOS-kampene

Om det er adrenalinet som trekker gravemaskinfører Kristiansen mot de store høyder? Han drar lenge på det. Neiet er lett tvilende og usikkert.

– Noen typisk adrenalinjunkie er jeg i hvert fall ikke. Det er mer følelsen av å fly. En befriende opplevelse. Og så har jeg vel en god del lopper i blodet. Jeg har nok rykte på meg for å alltid være i aktivitet, både ute i friluft og på byen. Og så liker jeg veldig godt å reise og oppleve forskjellige ting, sier den unge mannen, som har bodd på Skjetten nord for Oslo i hele sitt 27 år lange liv, men som nå skal gjøre lillestrømling av seg i august.

– LSK? Selvsagt. Jeg var mye på Åråsen før koronaen kom og ødela for oss tilskuerne. Men det er like greit, for da slapp jeg i alle fall å se på OBOS-ligakampene. Nå er heldigvis Lillestrøm tilbake i toppen der vi hører hjemme.

 

Får sett mye av byen

Det er siste innspurt på toukersoppdraget i Bogerudveien der Stefan Kristiansen har montert ladestolper for elektriske kjøretøy på oppdrag fra Oslo kommune. Sammen med lastebilsjåfør Rune raker han nå matjord «for harde livet», som han sier, før den gule åtte tonn tunge gravemaskinen skal flyttes til Elisenbergveien i løpet av kvelden. Der skal det settes på plass noen trær som måtte fjernes da Veflen Entreprenør AS monterte ladestolper i veien på Frogner tidligere i år. Dette er en av grunnene til at gravemaskinfører Kristiansen trives så godt på jobben.

– En eller to uker her, og så videre til et nytt sted. En får fartet rundt og sett mye av byen på denne måten.

Han ler igjen – det gjør han nesten hele tiden – og forteller at han trives aller best innenfor ring 3.

– Men det er mange utrolig flotte steder her i byen.

Tar det som det kommer

Ifølge kollegene er Stefan Kristiansen en ung, sporty, sprek og trivelig gutt som alltid er i godt humør, og gravemaskinføreren har like mye pent å si tilbake.

– Folka. Samholdet. Alle er så hjelpsomme her på Veflen. Vi har det veldig fint, og det er aldri noe tull med noe som helst.

Det er gått ti år siden han hadde sin første arbeidsdag hos entreprenøren. Da var han på utplassering fra anleggsteknikklinja på Skedsmo videregående skole, og unge Stefan Kristiansen trivdes så godt at han gikk læretiden også hos Veflen. Siden har han klatret opp i sin trofaste, gule Komatsu klokken syv hver morgen.

– Den er blant de største av de små gravemaskinene vi har. Perfekt størrelse for de jobbene vi har her i byen, sier Stefan Kristiansen, som har fått med seg at Veflen nå er i full gang med å elektrifisere maskinparken.

– En får ta det som det kommer. Det blir sikkert bra uansett.

Får alltid fisk

Sommerferien skal Stefan Kristiansen tilbringe i Nord-Norge. I alle fall deler av den, han har ikke helt bestemt seg enda. Det som foreløpig er helt sikkert er at han skal besøke storebror Andreas i Bodø i en uke, og at de to skal en tur på fjellet i Saltdalen for å fiske ørret og sjøørret. Om fisking ikke akkurat er noen besettelse, blir fisketurene mer og mer av en hobby for den friluftsglade unge mannen.

– Fisk, ja. Vi får alltid fisk!

Familie har han ikke hatt tid til å skaffe seg enda, men det finnes en dame på Lillestrøm som Stefan Kristiansen har mye pent å si om.

– Om det er grunnen til at jeg skal flytte dit til høsten? Kanskje. Vi får se.

Del dette innlegget