Bildet viser Jørn Johnsrud på sykkel

Terrengsyklist og vannskimester Jørn Johnsrud

Han har byttet ut vannskiene med slike som går på snø, og vannaktiviteter med terrengsykkel og fjellturer. Men maskinkjører, lastebilsjåfør, grunnarbeider og telemontør Jørn Johnsrud er en av de første norgesmesterne fra Slåstad vannskiklubb. Han vant sitt siste NM-gull i en alder av 45 år.

-Det var omtrent det siste jeg gjorde med vannski på beina. Jeg la opp rett etter det mesterskapet. Nå handler det mest om trim og moro. Jeg liker å holde meg i form. Jeg har deltatt på noen fredags-Birken inntil for noen år siden. Det begynte med at 10, 11 fra Veflen skulle være med og sykle over fjellet. Så falt det fra noen hvert år, og til slutt var vi fire. Jeg var med et par år etter det, men nå sykler jeg bare fordi det er moro og for å holde meg i form, sier den treningsglade 63-åringen.

Kjernefolk

Jørn Johnsrud hadde jobbet med tele og kabler hele sitt yrkesaktive liv da han i 2010 fikk en telefon fra Hans Otto Veflen. Om han kunne tenke seg å jobbe for entreprenøren?

-Jeg hadde kjent Hans Otto nesten hele livet, og han visste at jeg hadde mistet jobben fordi kabelprodusenten jeg jobbet for ble avviklet. Jeg svarte at jeg akkurat hadde fått en ny jobb jeg hadde søkt på, og at jeg måtte få tenke meg om en dag eller to. Dagen etter ringte jeg tilbake og takket ja, og det har jeg ikke angret et sekund på. De er kjernefolk å jobbe for, alle sammen. Det er aldri noe negativt, og du føler virkelig at dette er folk som vil godt for alle sine ansatte. Det kunne ikke vært bedre, sier mannen som jobbet de 10 første Veflen-årene i Oslo.

-Det eneste er tiden som går med til pendling. Jeg bor på Skarnes, og den første tiden brukte jeg 50 minutter til og fra jobben. Det er det ingenting å si på. Men trafikken økte omtrent for hver dag, og til slutt brukte jeg nesten to timer hver vei. Heldigvis ble det ledig plass her i Odalen. Akkurat nå graver vi kabler noen få kilometer hjemmefra. Hadde det ikke vært så kaldt hadde jeg tatt sykkelen, ler Johnsrud.

Vannskimester

Han ler hjertelig når vi lurer på hva i all verden det var som fikk en ung gutt fra de dypeste skogene på Slåstad til å begynne med vannski den gangen på slutten av 1960-tallet. Det burde vel være mer nærliggende med snøski med rottefellabindinger?

Han forteller om to karer fra hjemstedet som skaffet seg en amerikansk speedbåt på slutten av 60-tallet. Den hadde de det moro med på Storsjøen og Dølisjøen, og der fikk 10 år gamle Jørn sin debut på vannski. Som det heter på hjemmesidene til Slåstad vannskiklubb: «Det hele startet for godt over en mannsalder siden, da en gjeng unge gutter nøt vannets gleder bak en av datidens bedre båter på Storsjøen. Det solrike båtlivet med fart og spenning gav mersmak».

Noen år senere var unggutten blitt så dyktig på vannskiene at han ble dobbel norgesmester. I 1978 vant unge Jørn Johnsrud både trick og slalom, og etablerte både seg og klubben for alvor i norgestoppen. I 2005 gjentok den da adskillig eldre Johnsrud bedriften, og tok en ny gullmedalje i trickkjøring. I dag er Slåstad vannskiklubb etablert som en av de tre store her i landet, og Jørn Johnsrud deltar på dugnadsøkter så ofte han kan.

-Jeg har vært styremedlem i flere perioder, men det har jeg gitt meg med. Nå er det neste generasjon som har overtatt. Men nesten alt i klubben er basert på dugnad, så da er det selvsagt bare å stille opp når en har mulighet for det.

Ut på tur

De tre barna har flyttet hjemmefra for lengst, og de to barnebarna bor i hovedstaden. Men fritidsproblemer har han likevel ikke. Han har en liten sommerhytte ved Storsjøen som han har restaurert fra bunnen av, og en campingvogn på Sjusjøen som han besøker så ofte han kan. Sist helg ble det ni mil på ski, for samboeren hans, Nina Bentzen, er minst like treningsglad som han selv er.

-Det nytter ikke å sitte for lenge i stolen. Vi drar hverandre ut på tur begge to.

Del dette innlegget