Sommersola skinte på både arrangører og deltakere da Veflen Entreprenør AS inviterte til kvinnenettverksamling den siste torsdagen i juni.
-Det var fint at så mange hadde anledning til å komme nå som det nærmer seg innspurten før ferien. Det er viktig at vi fortsetter å møtes til kvinnesamlinger som denne, og at vi blir enda flinkere til å heie hverandre frem, sa HMSK- og bærekraftsleder Mona Milde, som ønsket velkommen på vegne av arrangørene i Veflen Entreprenør AS.
HMSK- og bærekraftsleder Mona Milde, som ønsket velkommen på vegne av arrangørene i Veflen Entreprenør.
Alle skal ha like muligheter
Både Mona Milde og daglig leder Hans Otto Veflen benyttet anledningen til å snakke om likestilling og like muligheter som en viktig del av bærekraftarbeidet. Veflen-sjefen viste frem den ferske bærekraftsrapporten, som bedriften nylig publiserte, og gikk gjennom de fem av bærekraftsmålene til FN som han beskrev som ryggmargsmålene til entreprenøren.
Daglig leder Hans Otto Veflen viste frem den ferske bærekraftsrapporten.
-Vi har tatt mål av oss å være den beste entreprenøren i Norge på kritisk infrastruktur, og å være den mest inkluderende virksomheten i bransjen. Det er en uttalt målsetting at det skal være plass til alle hos oss. Vi må ha de beste folkene, uansett kjønn, legning eller hudfarge for at vi skal kunne bli best, sa Hans Otto Veflen, og la til at det som regel blir bedre stemning på brakka når det også bor damer der.
-Vi prøver også å påvirke omgivelsene våre til å tenke som oss. Vi stiller krav til de vi sponser, og det kommer vi til å gjøre i enda større grad. Alle skal ha like muligheter. Det er viktig for oss.
Våge å satse
Hele 15 lydhøre deltakere hadde funnet veien til Veflen sitt hovedkontor på Slobrua denne varme og solfylte torsdagen. Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), som etablerte sitt kvinnenettverk i 2022, var sterkt representert med både distriktsleder Solvår Strand og opplæringskonsulent Nina Søndmør fra OKAB (opplæringskontoret til MEF). Sistnevnte hadde også tatt med seg flere unge lærlinger til kvinnetreffet.
-Det er et privilegium å få møte så mye flott ungdom, sa opplæringskonsulenten.
-Å følge dem på veien fra skolebenken og ut i arbeidslivet. Å få til det gode samarbeidet og kunne gjøre en forskjell for både person og bedrift.
Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) var sterkt representert med både distriktsleder Solvår Strand og opplæringskonsulent Nina Søndmør.
Daglig leder Hanne Rolsdorph fra det interkommunale vann- og avløpsselskapet GIVAS høstet både latter og applaus da hun delte erfaringer fra sin egen karriere og bidro med gode råd til forsamlingen.
-Dere er kjempeflinke. Sett dere klare mål, ha troen på dere selv, så får dere det til, sa Rolsdorph, og fortalte at hun selv var 39 år og tobarnsmor da lederjobben i GIVAS ble ledig.
-Det var mange argumenter for å ikke ta sjansen og søke. Det er det alltid. Men så tenkte jeg at det passer ikke noe mindre for meg enn det gjør for gutta. Og det kommer ikke til å passe bedre en annen gang. Vi må våge å satse. Våge å rekke opp hånda og ta mulighetene når de byr seg. Hvis du vil ha ansvar, må du tørre å ta det. Og vi må fortsette å heie på hverandre. Jeg har aldri opplevd at vi kvinner ikke gjør en minst like god jobb som gutta.
Daglig leder hos GIVAS, Hanne Rolsdorph.
Et topp initiativ
To av de som grep anledningen denne sommerdagen var mekanikerlærling Maren Christoffersen og maskinførerlærling Ingrid Rundgren fra Veflens egne rekker. Christoffersen viste frem anleggsområdet for den interesserte forsamlingen, mens Rundgren var dyktig instruktør ved en minigraver.
-Et topp initiativ. Kjempebra at de har slike arrangementer, mente de to lærlingene.
Mekanikerlærling Maren Christoffersen.
Maskinførerlærling Ingrid Rundgren.