Bildet viser en el-maskin

Første entreprenør med el-minigraver

Hvert 3. år arrangeres verdens største bygg- og anleggsmesse, Bauma, i München. I år var vi to grupper som reiste nedover for å se på maskiner og annet utstyr. Vi kjøpte like gjerne med oss en el-minigraver og ble dermed første entreprenør i Norge med en slik maskin.

På årets messe var det, som forventet, stort fokus på fossilfrie maskiner. Det vil si maskiner som går på en eller annen form for batteri eller er tilkoblet annen elektrisitet. Selv om Norge er det landet i Europa (og kanskje verden) som har størst fokus på dette, begynner andre nasjoner også å komme etter med krav om utslipp og visjoner i forhold til klimaavtrykk.

Et utvalg interessante maskiner vi så på Bauma 2019. Foto: Morgan Karlsson, Hans Otto Veflen og Kjetil Hansen.

Det begynner å bli en del «småutstyr», f eks vibroplater, stampere, sager og små redskapsbærer i markedet, men også på gravemaskinsiden skjer det mye om dagen.

Mye prototyper ennå

Mange leverandører hadde noe å vise fram, men det meste var prototyper og «nullserie»-maskiner som ikke har kommet i serieproduksjon enda og man kan få kjøpt. Bobcat var den vi fant som var nærmest lansering av det vi mener er en fulloppbygd el-maskin.

Kjøpte el-minigraver

Vi besøkte Bobcat sin utstilling flere ganger, og «maste» om å få kjøpe en minimaskin. Dette satt langt inne hos produktsjefen i Europa, men vi ga oss ikke. Noen uker etter at vi kom hjem fra Tyskland fikk vi beskjed om at vi skulle få den første maskinen som blir levert til Norge – og dette et år før de hadde planlagt!

Første entreprenør med el-minigraver i Norge

Maskinen blir overlevert i månedsskifte juli/august og settes inn i produksjon hos oss like over sommeren. Vi er selvsagt glade for å kunne bidra til at utviklingen går framover og være innovative når det gjelder utstyrsvalg. Når det er sagt så egner ikke slike maskiner seg til bruk alle steder enda. Til det er batterikapasiteten for liten og kostnaden på maskiner for stor.

I urbane, bynære og sentrumsnære områder har nullutslippsmaskiner sine fordeler, uten utslipp av giftige gasser og svært stillegående. Vi ser også fram til ett godt samarbeide med den norske importøren av Bobcat maskiner – @AnleggsgruppenAS og den europeiske fabrikken. Vi vet at vi kommer til å få ekstra oppfølging på denne maskinen og at våre mekanikere blir kurset spesielt for å kunne serve en el-maskin. Dette gir oss også ett fortrinn inn i framtiden.

Del dette innlegget