Veflen blir stadig grønnere. Entreprenøren er i full gang med å elektrifisere både bil- og maskinpark, og nylig ble profileringstøyet supplert med miljøvennlige, blå trøyer og skjorter.
– I den store sammenhengen er dette naturligvis bare en dråpe i havet. Men en dråpe er en dråpe, den og. Vi ønsker med dette å vise både våre egne ansatte og alle andre at det finnes grønne alternativer, og at det går an å tenke miljøvennlig på alle områder av virksomheten, sier HMS-leder Mona Milde hos Veflen Entreprenør AS.
Finner miljøvennlige alternativer
Veflen Entreprenør AS fikk den høythengende sertifiseringen «Miljøfyrtårn» allerede i 2015. Dette er et sertifikat som stiller krav til «ferdig definerte miljøkriterier på styringssystem og indre- og ytre miljøaspekter. Tilrettelagt for over 80 bransjer. Indre og ytre miljø», ifølge Stiftelsen Miljøfyrtårn.
– Vi jobber hele tiden med å bli bedre. Vi ønsker å gå foran, og vise at det lønner seg å ta ansvar, sier Milde, og forteller at entreprenøren hele tiden er på jakt etter de mest miljøvennlige alternativene.
– Vi har fokus på å finne de områdene vi kan bidra på, og sette miljøet så høyt på dagsordenen som vi bare klarer. Vi er nå i full gang med elektrifisering av både biler og maskiner, og der det ikke finnes noen elektriske alternativer, bytter vi hele tiden ut med det mest miljøvennlige alternativet.
Naturlig blåfarge
De nye skjortene og piquetrøyene til Veflen Entreprenør er laget av organisk og miljøvennlig bomull, som er produsert uten kjemikalier fra sprøytemidler eller kjemisk gjødsel, og som derfor skal holde jorda organisk og sunn. Klærne er produsert av Cortex Textiles LTD, som har miljømessig bærekraftig vekst som sin visjon, og som kan vise til en rekke internasjonale sertifiseringer for sine produkter.
Klærne har en vakker blå farge med brodert Veflen-logo, og Mona Milde synes det er et poeng at fargen fremstilles av naturlige materialer.
– Fabrikken bruker bare naturlige fargestoffer som kommer fra planteekstrakter. Vår blåfarge er laget av indigoblader, som vokser naturlig uten hjelp av syntetiske kjemikalier.
Først i den grønne køen
Mona Milde håper at det på litt sikt også vil bli mulig å skaffe arbeidsklær som er like miljøvennlige og bærekraftige som den nye representasjonsbekledningen.
– Kravene til brannhemming, synlighet og sikkerhet må gå foran, og foreløpig finnes det ikke noe miljøvennlig alternativ på markedet. Men vi handler av en ISO-sertifisert og svært fremoverlent leverandør, Tranemo Workwear, som også ønsker å være i forkant. Noe av det vi har snakket om, er muligheten for reparasjon og gjenbruk av arbeidstøy, sier Mona Milde.
– Dette er bedre for miljøet og klimaet enn at vi kjøper nye arbeidsklær hele tiden. Det er som de sier, at det mest klimavennlige plagget er det som ikke er produsert. Selv om plaggene har en viss begrenset levetid grunnet synlighetskravene, så tror jeg at vi har noe å gå på når det gjelder klær som blir ødelagte i bruk eller hvor skitt ikke går av i vanlig vask. Vi ønsker å stå aller først i køen når det gjelder den grønne omstillingen. Så håper vi å dra med oss flere.