Rudshaug

Sten Lind Rudshaug – Den pertentlige landmåleren

Sten Lind Rudshaug liker å ha utstyret i orden. Ifølge kollegene er han veldig nøye i alt han driver med og går 100 prosent inn for oppgaven uansett om det er jobb, kjøkkenkniver, kaffe eller sykkel. Men noe petimeter er landmåleren ikke. Tror han.

– Jeg prøver å være litt ryddig og ha kontroll på ting og utstyr både på jobb og privat. Det er nok en del som kan oppleve meg som litt firkantet, men selv føler jeg at dette har sklidd litt ut med årene. Jeg greier ikke å ha stålkontroll på alt lenger. Det er vel kona som har slipt ned noen kanter og gjort meg litt mer omgjengelig, ler Rudshaug.

Jobber med centimeterpresisjon

Det er geomatikk det handler om for Sten Lind Rudshaug, og man skal følge godt med når landmåleren forklarer hva jobben hans egentlig går ut på. Glem syvmilstøvler og målebånd. Her er det hypermoderne og avanserte, digitale arbeidsverktøy det er snakk om. Og presisjon og nøyaktighet.

– Det verktøyet vi bruker er presist ned til minste millimeter. Men her hos Veflen har vi stort sett litt å gå på. Det gjelder å finne en slags balansegang, å se hva som er praktisk gjennomførbart for å få best mulig resultat. Du kan si at vi jobber med centimeterpresisjon her hos Veflen, sier landmåleren, og forteller at jobben hans stort sett handler om å hente høyder, lengder og andre mål og å lage modeller av grøfter og alt annet som anleggsarbeiderne skal gi seg i kast med.

– Nå for tiden foregår mye av jobben inne på kontoret med å bearbeide data. Med moderne gravemaskiner kan man grave etter skjerm inne i hytta, uten nødvendigvis å se ut, sier Rudshaug, og skynder seg med å legge til at akkurat det ikke er noe de driver med i Veflen.

Fra håndgraving til landmåling

Etter et kvart århundre i aktiv tjeneste hos Veflen er Sten Lind Rudshaug godt kjent med hver krik og krok hos entreprenøren, og i de siste 10 årene har han også fått et inngående kjennskap til geografien over store deler av Østlandet. En landmåler må nemlig berede grunnen overalt der anleggsarbeidere og maskiner skal gjøre jobben sin. Det vet Rudshaug godt, for de første årene hos Veflen jobbet han med andre ting enn landmåling, blant annet grunnarbeid og kabeltrekking.

– Det var mye spade og håndgraving og en god del fiber og kabler. Jeg hadde det fint ute på anleggsplassene helt til kroppen begynte å si fra at den ikke var ung lenger.

Det var nemlig en rygg som ble stadig mer problematisk som gjorde at Veflen valgte å sende anleggsarbeideren på skolebenken. De hadde bruk for en landmåler, og mente at Rudshaug kunne passe utmerket til den jobben. Og etter en ryggoperasjon og ett år med geomatikk på NTNU på Gjøvik var den nyutdannede landmåleren klar med millimetermålene og presisjonsapparatene sine.

– Dette er et bra sted å være. Ikke at jeg vet om så mye annet, for jeg har aldri hatt noen andre arbeidsgivere, men jeg kan ikke tenke meg at det er bedre noe annet sted. Her er det veldig åpne og fine forhold, og alle vi som jobber her blir tatt godt vare på. Nå har jeg vært her i 25 år, og jeg ser ingen grunn til å se meg om etter noe annet. Det blir nok 22 år til her hos Veflen, sier landmåler Rudshaug.

Hekta på dataspill

Selv om Sten Lind Rudshaug snakker så perfekt bokmål som det går an, er han ektefødt odøl. Han vokste opp på Skarnes i Sør-Odal, før han flyttet til den andre siden av kommunegrensa, til idylliske Austvatn i den nordre odalskommunen for snart 14 år siden. Her bor han sammen med kona Ruth og barna Samantha på 11 år og lille Cassandra, som snart har sin første fødselsdag.

– Kona mi ringte meg i formiddag for å fortelle at Cassandra nettopp hadde sagt sitt første ord. Det var pappa, sier den stolte faren, som selvsagt ikke kan komme fort nok hjem til veslejenta.

Med årene har Sten Lind Rudshaug utviklet et godt forhold til både ski og sykler. Det handler naturligvis om å holde kroppen i gang, ikke minst på grunn av en rygg som fremdeles ikke er helt slik den skulle være. Også gressplener er en relativt ny interesse, som ifølge han selv er farlig nær å måtte betegnes som lidenskap. Det er nemlig et småbruk han bor på, og det er utstyrt med en plen som er så omfangsrik at han for noen år siden gikk til innkjøp av en robotklipper.

– Nå følger jeg med på hvert eneste gresstrå. Jeg er blitt helt hekta på gress.

Landmåleren har en innendørshobby også, men har han egentlig ikke tid til. Nylig byttet han ut sin gamle Playstation, og gikk til innkjøp av en stor og kraftig gaming-PC. Så fort han får anledning er det rollespill, Call Of Duty, og andre ting som man ellers forbinder med datanerder og spillegal ungdom som gjelder for den 46 år gamle landmåleren.

– Jeg er nok litt hekta, ja. Så er jeg sikkert litt bortskjemt også av en snill og trivelig kone som lar meg holde på med mitt. Det er jeg både glad og takknemlig for.

Del dette innlegget