_DSF9570_edited1

Tilbake til røttene

Det er adskillige mil med kabelgrøfter og tusenvis av årsverk siden Otto Veflen prøvde ut sin revolusjonerende grøfteplog her på dette jordet en sommerdag i 1954, og la grunnlaget for det som etter hvert skulle bli Veflen Entreprenør AS. 70 suksessrike år senere er Halvard og Hans Otto Veflen tilbake på stedet der det hele startet. Tilbake til røttene.

Bilde fra oppstartsårene hos det som i dag er Veflen Entreprenør AS. Her bilde av traktor med mannskap.
Bilde fra oppstartsårene hos Veflen Entreprenør AS

-Han far hadde nok ikke kjent seg igjen hvis han kom på besøk i dag. Men han var opptatt av naturvern og bærekraft, han også på sin måte, og det lenge før noen andre snakket høyt om disse tingene. Han var veldig nøye på at ting skulle være i orden. Vi skulle være en samarbeidspartner og leverandør å stole på. Sånn sett er det mye av det samme, selv om han aldri hadde trodd at vi har blitt så mange ansatte eller at det er så mange som jobber i administrasjonen. Det var jo ikke noe HMS eller miljøforskrifter på hans tid, sier Halvard Veflen.

-Men noen av folkene hadde han kjent igjen. Det er jo en del av kollegene våre som har vært her i mer enn 50 år. Vi er stolte av veteranene våre, og det hadde han vært, også.

 

Grøfteplog fra Holland

Jordene ligger der fortsatt, men ellers er det ikke mye som minner om den gang Otto Veflen kjøpte gårdsbruket i Sør-Odal ikke lenge etter krigen.

-Det var gjenreising og nydyrking det handlet om på den tiden. Far hadde jobbet her i distriktet som agronom noen år etter at han kom hit fra Nes på Hedmarken der han var født og oppvokst. Det var mye av jorda som var blitt forsømt under krigen. Ikke minst var det stort behov for drenering, som var et både slitsomt og tidkrevende arbeid på den tiden. Men far var en driftig og fremsynt mann. Sammen med John Erichsen kjøpte han en bulldoser og en spesialplog for drenering i landbruket. Grøfteplogen kom helt fra Holland.

I dag kan man reise hvor som helst og kjøpe med seg hva som helst, men den gangen var det blant annet valutarestriksjoner og krav om lisenser for å kjøpe både biler og maskiner fra utlandet. De to kalte firmaet for Grøft & Nybrott. Arbeidsoppgavene besto i hovedsak av drenering av eksisterende dyrket mark og dyrking av nye jordbruksarealer. Litt veiutbygging var det også. Dette var firmaets spesialfelt frem til 1957. Da kompanjongen solgte seg ut etter bare noen få år, drev far selskapet videre alene, forteller Halvard Veflen.

 

Bilde av Otto Veflen og barnebarnet Hans Otto Veflen
Otto Veflen la grunnlaget for Veflen Entreprenør i 1954. Her avbildet sammen med sitt barnebarn, Hans Otto Veflen.

En glidende overgang

Jubileumsåret til Veflen Entreprenør AS har vært et generøst avlingsår for landbruket i distriktet. Jordene som Otto Veflen en gang i tiden drenerte ligger fortsatt friske og sunne. Men selv om både Halvard og Hans Otto er vokst opp her, og eldstemann fremdeles bor her, er det mange år siden det var familien selv som tok seg av kornet.

-Far prøvde å kombinere gårdsdrift og jobb i noen år, men på slutten av 50-tallet og starten på 60-tallet ble det mer og mer krevende å kombinere. Særlig da han fikk et stort oppdrag for det som den gang het Telegrafverket på Nes på Hedmarken i 1957. Jobben gikk ut på å grave kabelgrøfter, og han hadde planlagt å bruke den gamle grøfteplogen. Men det viste seg å være veldig mye stein i grunnen, så da måtte han skaffe seg en traktorgraver. Det var den første store kabeljobben vi hadde, og på mange måter var det oppstarten for den virksomheten vi har drevet med siden. Det forteller Halvard Veflen, som var åtte år gammel da faren begynte for seg selv.

-Jeg tilbrakte noen timer på den traktoren, men ellers var jeg ikke så mye med ute på anleggene. Jeg var nok mer kontortypen, ler Halvard Veflen.

-Jeg førte regnskapet og slikt mens jeg studerte, men etter at jeg ble ferdig med studiene i 1967 ble jeg 100 prosent ansatt. Jeg ble formelt daglig leder i 1969. Min far var da fortsatt med i den daglige driften, men da far fikk hjerteinfarkt i 1972 måtte han trappe betydelig ned. Han var selvsagt med så lenge han kunne, så det var en nokså glidende overgang.

 

Den beste kaldblodshesten i landet

Hans Otto Veflen var bare seks år da bestefaren gikk bort i 1983, men han har likevel mange gode minner fra den tiden.

-Han var ganske redusert de siste årene han levde, så han var mye hjemme på gården sammen med meg. Jeg husker han som en blid og trivelig gammel mann, som likte å dra meg med på ting. Spesielt fisketurer. Dem var det ganske mange av. Og hest. Han var en ivrig hestemann. Jeg fikk forresten en hest av han som vi hadde helt til mor sa stopp, ler Hans Otto Veflen.

-Det var travhester han drev med. Kaldblodshester. Han hadde den beste i landet på slutten av 40-tallet, og vant alle de løpene han kunne vinne, bekrefter eldstemann Veflen.

Som faren var også Hans Otto fast forsterkning til arbeidsstokken i sommerferiene mens han vokste opp. Men i motsetning til Halvard likte unge Hans Otto seg aller best ute på anleggsplassene.

-Jeg hadde vel mer eller mindre fast sommerjobb fra seint på 80-tallet. En av de første var en gravejobb i Skarnes sentrum, og så var jeg vel et par, tre år i Oslo før jeg fikk førerkort. Spesielt husker jeg godt de somrene vi gravde grøfter til fjernvarme gjennom Tøyenparken og i Oslo sentrum.

 

Mye er det samme, også

Det har skjedd mye på de 70 årene som har gått siden Otto Veflen drenerte jorder på gårdene i Sør-Odal. Halvard Veflen har fortsatt kontor i andre etasje i administrasjonsbygget og hovedkontoret på Slobrua som sto klart i 1980. Da var det allerede gått mer enn 10 år siden firmaet ble omdannet til aksjeselskap med navnet Otto Veflen Maskinentreprenør AS. Det skulle bare gå et par år før avdelingskontoret i hovedstaden sto klart.

-Det er klart at det er mye som har forandret seg. Men mye er det samme, også. Vi gravde nesten like mange meter med grøfter den gang som vi gjør nå, men det er klart at det er mye mer å ta hensyn til nå enn det var før i tiden, sier Halvard Veflen, og Hans Otto, som overtok den daglige ledelsen i 2009, nikker bekreftende.

-Det skjer noe hele tiden, både med utstyr, regelverk og lokale forskrifter. Vi tar mål av oss å være best i landet på det vi driver med, og å sitte i førersetet på den grønne omstillingen. Da kan vi ikke bare lene oss tilbake og være fornøyde med det vi har oppnådd så langt. Vi må være klare til å ta de neste skrittene, også.

Del dette innlegget